top of page
IMG_4124.JPG

Kjøp aroniasaft her:

Om aronia

Supersunne svartsurbær

Aronia, eller svartsurbær, er en kraftig antioksidant som kan virke beskyttende på hjerne, hjerte, blodårer og urinveier. Den er også immunstyrkende, blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende, slimløsende og har flere andre positive effekter på kroppen.  

Helse i hvert bær
Bærene inneholder opp mot to til tre ganger så mye antioksidanter som blåbær og krekling. De sterkt lilla-røde bærene har bl.a. et høyt innhold av antioksidanten antocyanin med egenskaper som beskytter celler og har betennelsesdempende effekt. Dette har gjort aroniabærene interessante for forskning.

Bærene inneholder også mye vitaminer, bl.a. vitamin A, E, B2 og katalyserer opptak av vitamin C. Det finnes 20 ganger mer vitamin P i svartsurbær enn i epler og appelsiner. Bærene er også rike på mineraler og sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Det er også et høyt innhold av pektin som gjør bærene godt egnet for syltetøy og gelé da det blir lett stivt.  

 

IMG_1228.jpg
IMG_1152.jpg

Produksjon av hjemmelaget aroniasaft

Bærene bør helst være helt modne før de høstes, og helst skal de ha en frostnatt eller to for å bli mindre beske. Men ettersom bærene er på topp her i Vestfossen hvor disse blir sanket i august, får de noen døgn i fryseren før safting. 

Det er jeg, Ida, som produserer 100% hjemmelaget aroniasaft, og det skjer nettopp hjemme. Produksjonen er registrert hos mattilsynet, og er en mikroproduksjon av ca. 250 liter saft pr. år. 

Etter noen netter i fryseren tines bærene og saftes i saftkokere med vann. Saften tilsettes så sukker (100 gram pr. liter) før den tappes på varme og steriliserte flasker og får forseglet kork. Saften har da lang holdbarhet, basert på egne tester har den datostempel 1 år frem i tid etter safting, men erfaringsmessig kan den oppbevares mye lengre uåpnet. Det er da viktig at den oppbevares kjølig. Når flasken er åpnet holder den seg mye lengre om du har den i kjøleskapet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9425.jpg
IMG_4065.HEIC
ikon6.jpg
bottom of page